Hippo Tours CSS Sprite

Ridning i grupp

Ridning i grupp

Hästen är ett stort flyktdjur och ska hanteras med omtanke och med hänsyn tagen till dess natur.
På våra turer rider man oftast i grupp med i snitt 4 till 8 ryttare. Ibland kan gruppen till och med bestå av 10 eller 12 ryttare. Till detta kommer minst en guide, ofta två (en som rider bakom och en som rider före) och ibland till och med tre. Den optimala (och säkraste) storleken för en guide är en grupp på ca 8 ryttare. Detta är också en gruppstorlek som ger deltagarna tillfälle att lära känna varandra och hästarna.

När du rider i grupp finns det några förhållningsregler som du ska vara uppmärksam på.

 • Guiden är som kaptenen på en båt vars ord är lag. Detta gäller naturligvis även om guiden är en ”liten tjej” på 18 år. Guiderna är handplockade för jobbet och vet vad de gör. De har ingående kunskap om hästarna, känner väl till området, vet var man ska ta det försiktigt och var det går bra att ”gasa på”. De har till uppgift att säkerställa turen är både trevlig och att säkerheten är hög.
 • Guiderna är lyhörda för dina önskningar i så stor utsträckning som möjligt.
 • Lyssna på och rätta dig efter guiden. De instruktioner du får är inte till för att hindra dig utan för att ge alla deltagare en trevlig upplevelse. Man hanterar hästar på olika sätt på olika platser och det är något som du måste respektera.
 • Förväntningarna på turen och hästarna. Alla hästar är av hög standard och kan sina saker. Du kan emellertid inte förvänta dig att de ska gå i den högre dressyren. Om du räknar med att kunna träna dressyr under turen kommer detta att leda till missförstånd mellan dig och hästen. Hästarna är skolade och tränade för dina signaler men du måste vara införstådd med att en häst som kanske rid 4-8 timmar på tur om dagen behöver sträcka på sig och slappna av under skrittpassen, utöver de pauser som de självklart får på vägen i större eller mindre utsträckning efter behov.
 • Om du vill träna dressyr eller hoppning kan du anmäla dig till någon av våra fantastiska specialturer till erkända dressyr- och hoppinstitut.
 • Rid aldrig om guiden! – förutsatt att ni inte har kommit överens om det på förhand
 • Håll behörigt avstånd till hästen framför, ca 1 hästlängd. Ganska många hästar reagerar med att sparka bakut om hästen bakom kommer för nära. Det är inte heller tillrådligt att komma på efterkälken. Se till att hålla tempot och undvik ”gummibandsridning” (= att hela tiden sacka efter för att sedan trava ifatt)
 • Byt inte plötsligt spår när du galopperar, ta alltid hänsyn till ryttaren bakom
 • Undvik plötsliga eller störande rörelse, t.ex. att kasta ett föremål (en kamera, frukt, mm) till en medryttare. Tag heller inte fram regnkläder utan att först fråga guiden om det är OK att göra det medan du sitter på hästen (det samma gäller när du vill ta av dig ett plagg, t.ex. en jacka). Din egen häst kanske inte blir rädd men någon av de andra hästarna kan bli rädd och dra iväg.
 • Tag hänsyn till dina medryttare. Rid inte om hästen framför i full galopp – det skapar oro och kan inspirera andra hästar att göra det samma.
 • Gör så här när du korsar en väg, både trafikerade och mindre trafikerade: Tänk på att ALLA ska rida över vägen samtidigt! Hästar är flockdjur och det uppstår onödig oro om någon ryttare håller tillbaka sin häst för att t.ex. invänta bilar eller något annat hinder – om gruppen har börjar gå över vägen ska alla följa med.
   

 

Om ridresor

Ridresan ska vara ett nöje och en positiv upplevelse
Var realistisk när du bedömer din ridnivå, erfarenhet och fysiska form
Välj en resa som passar din nivå – på så sätt får du mest ut av resan

Läs mer »

Ridvana

1: Nybörjare.
2: Oerfarna och lätt vana ryttare.
3: Vana ryttare.
4: Bra ryttare.
5: Erfarna ryttare

Läs mer »

Planera din resa

För oss är det viktigt att din ridresa blir en succé och en härlig upplevelse.
Därför lägger vi ned stor omsorg vid bokningen av resan så att vi är helt säkra på att ridcentret motsvarar dina krav och önskemål.

Läs mer »