Hippo Tours CSS Sprite

Ridresor
Silver Route Trail
Program

Silver Route trail - program

Dag 1: Ankomst

Du bjuds välkommen på flygplatsen Del Baijo i Leon City av en representant för dina värdar och körd till ett hotell i hjärtat av Guanajuato's historiska centrum.
Guanajuato är en typisk stad från kolonialtiden med vackra byggnader som bär drag från de två huvudkulturer som skapade staden, den indianska och den spanska. Man tar väl hand om detta kulturarv som är med på UNESCO’s världsarvslista som "Historic Town of Guanajuato and Adjacent Mines" från 1988.
Efter ankomsten till hotellet träffar du personalen, som hjälper till på turen och blir informerad om de kommande dagarnas upplevelser, medan du njuter av en välkomstdrink på hotellets terrass.
Vi äter en gemensam middag på en trevlig restaurang i "the garden and the union", där det också varje kväll är lokala musikgrupper som underhåller de förbi passerande med sina cowboysånger. Den dämpade belysningen och miljön skapar en speciell atmosfär av svunnen tid.
Du övernattar på hotell Posada Santa Fe (4 stjärnigt) eller liknande.

Dag 2: Guanajuato - Santa Rosa

Efter en läcker frukost startar vårt äventyr vid en gammal silvergruva varifrån vi sätter hästarna i riktning mot staden Santa Rosa belägen i hjärtat av det centrala höglandet. Vi kommer att rida ca 23 km i bergig terräng under dagens tur. På 2850 meters höjd får vi en härlig dag på den gamla, kungliga rutten som spanjorerna använde genom flera århundraden för att transportera mineraler, primärt guld och silver. Vi rider förbi gamla guld, silver gruvor, vi kommer förbi de vackra byarna Peñafiel, Monte San Nicolas och Peregrina. Kristus af Cubilete, som ligger på det berg, som anses vara Mexikos geografiska centrum, bevittnar vår färd.
Under eftermiddagen kan du njuta av att lyssna till mild mexikansk musik samtidigt som du dricker en god cocktail och kanske smakar på tequila vid eldstaden i ett Mountain Retreat. På kvällen serveras en typisk mexikansk middag med många upplyftande smaker, dofter, färger och texturer.
Vi övernattar i Mountain Retreat.

Dag 3: Santa Rosa - Dolores Hidalgo

Vi laddar med en bra frukost i magen innan vi sadlar och rider ut i det centrala höglandet för ca 37 km i bergig terräng. Naturskönt och i en mycket varierad omgivning med berg, ekskogar, pinjeskog och vackra utsikter finns alla förutsättningar för en härlig ridtur. Fåglarnas musik ackompanjerar vår tur på väg mot Dolores Hidalgo.
Det var här det självständiga Mexikos vagga stod, där de första kraven på självständighet från det Spanska herraväldet blev formulerade. I gryningen 16de september 1810 startade prästen Miguel Hidalgo y Costilla det första väpnade upproret mot kolonialmakten. Vi gör en kort tur in i stadens historiska centrum för at besöka några av de mest berömda byggnaderna från självständighetskampen. Middagen serveras på en typisk och ganska unik restaurang som ligger i en stor trädgård vid ett gammalt hus med anor från 1700talet. Eldflugor dansar och lyser upp trädgården som doftar härligt av alla blommor! Vi njuter av en kulinarisk upplevelse tillagad av lokala råvaror och som i sin enkelhet kittlar våra sinnen.
Natten tillbringar vi på hotell Hidalgo (3 stjärnigt) eller liknande.

Dag 4: Dolores Hidalgo - Atotonilco

Efter en god mexikansk frukost, med "cafe de la olla" - typisk mexikanskt kaffe, sadlar vi upp och fortsätter vår ritt mot staden Atotonilco. Vi rider ca 27 km på plan mark. På vägen passerar vi Kaktus dalen och den historiska hacienda "La Erre", som spelade en roll i självständighetskriget. Vi håller picnic i en pittoresk liten stad i utkanten vid ett gammalt kapell.
Hästarna går vidare uppför till Atotonilco där vi möter de imponerande murarna av en kyrka från 1700talet vilken ännu är i bruk. Denna ovärderliga skatt är känd som det Sixtinska kapellet. Kyrkan består av mittskepp, sakristia, 6 sidoskepp, och flera sidokamrar. Vackert dekorerad med väggmålningar, tavlor altare och skulpturer är denna kyrka, som finns med på UNESCO’s kulturarvslista, en upplevelse
Vi övernattar på Parador del Cortijo & Spa (4 stjärnigt) eller liknande.

Dag 5: Atotonilco - San Miguel de Allende

En frukost vid poolen gör oss klara för dagens tur, ca 23 km på plan mark. Vi ska rida till San Miguel de Allende en stad som är känd för sina rika traditioner, där events och festivaler hela året spelar en stor roll. San Miguel är en stad fylld med mystik och magi här finns bevarade traditioner som man inte hittar någon annanstans. Hela staden är fylld med kultur och konst och på grund av sin unika kulturtradition är staden erkänd som en UNESCO "Cultural Heritage of Humanity" by.
I dag rider vi längs de gamla vägar som användes under självständighetskriget för 200 år sedan och under den mexikanska revolutionen. Ridturen går genom ett typiskt mexikanskt landskap med agave och majsodlingar. Landskapet är enastående, det växlar mellan semiöken och våtmarks områden – en intressant ridtur. Det här är en dag borta från allfarvägarna då du kan njuta av stillheten i naturen, bara hästarnas hovslag och fågelsången bryter lugnet tills vi når fram till San Miguel de Allende.
Inkvartering på hotell Real de Minas (4stjärnigt) eller liknande.

Dag 6: Rundtur vid San Miguel de Allende

I dag ska vi njuta av att rida runt på detta magiska ställe och besöka några av de mest kända sevärdheterna som t.ex. Indian kapellet, ansett som en av synkretismens skatter. Vi rider ca 17km i blandad terräng, mest plan mark blandad med lite berg. Vi får möjlighet att utforska staden som daterar sig tillbaka till 1542 och har utvecklat sig till en kosmopolitisk och attraktiv destination för de mer välbeställda turisterna.
Natten tillbringar vi på ett hotell mitt i staden, bara en kort promenad från parken, turistattraktioner, museer restauranger och barer.
Hotel Real de Minas, eller liknande står för nattlogi även denna natt.

Dag 7: San Miguel de Allende - Guanajuato

Det är dags att lämna hästarna och fortsätta äventyret i Guanajuato där vi får en fridag till att utforska staden och dess många sevärdheter. Små torg, caféer, butiker restauranger, museer – allt vad som hör till ett spännande stadsliv.
På kvällen äter vi festlig avskeds middag till mariachis' musik, en mycket traditionell mexikansk musik. Övernattning får vi på hotell Posada Santa Fe eller liknande.

Dag 8: Avresa

Efter frukost är det avresa.

Hämta utskrivbar PDF

Monica's rapport från Mexiko:

 

L Ä N G S  S I L V E R V Ä G E N  

I  M Y T E R N A S  M E X I C O 

MEXICO, ett "kryddigt" land fullt av starka färger och dofter varierande landskap med höga berg, djupa canyoner semiöknar med caktusdalar djungler och stränder.
Denna ridresa är mycket speciell, vi red längs en del av den gamla "Ruta de la Plata" Silvervägen genom historiska kolonialstäder från Spanska herreväldets tider. Överallt stötte vi på glada vänliga människor hos vilka sång, musik och andliget alltid är närvarande.

Men bakom allt detta är Mexico också ett land med en mörk tragisk och blodig historia som alltid upprepats när "den gamla världen" och " den nya världen" möttes, ärelysnad, girighet död och träldom av ursprungs befolkningen.kom alltid i följe.

Både nu och i forntid lever myter och legender starkt bland människorna. Den mest omskrivna av alla Mexicos gudagestalter var ´konungen Quetzalco'atl "den befjädrade ormen"som enligt myten härskade över toltekerna, en kulturstam före Aztekerna, hans visdom, styrka och människokärlek lär ha överträffat allt annat, hans röst var så stark att den hördes på flere km avstånd, han skildras som en reslig man med bred panna, stora ögon och ljust skägg. Enligt en version skall han ha kommit seglande över havet från öster. Efter en lång lycksam regering drevs han bort av trollkarlen Tezcatlipoca. Han seglade bort i en flotte flätad av ormar men lovade sitt sörjande folk att en dag återvända till dem.

Legenden levde vidare och när sedan konkvistadoren Herna'n Corte's kom seglande trodde indianerna att han var den återuppståndne guden som landstigit från havet i östern.När H.Corte's år 1519 med sitt följe tågande in i samhället Tlaxcala sittande som fastvuxna på märkliga djur, emottogs de med stor vördnad och ceremoniell pompa och ståt.Samma upprepades när de anlände till Aztekernas huvudstad Tenochtitla'n där härskade Moctezuma över ett mäktigt imperium, med templen och byggnader delvis byggda på öar sammansatta av kvistar, slam och rötter, delvis på torra land. Indianerna färdades med båtar i kanaler, över kanalerna gick gediget byggda broar där flere ryttare i rad kunde rida över. Breda gator där olik sorts handel idkades,frisörer väverier, ståtliga bostäder och till slut kejsarens äget mäktiga palats med trädgårdar med vilda djur, dammar med olika fågelarter, och ett överflöd av guld, silver ädlastenar mäktiga fjäderskrudar. Spanjorerna var hänförda av vad de såg. Det blev stora festligheter och det bjöds på en märklig mörk tjock dryck (cacaon) endast ämnat för kejsaren och högt uppsatta personer. Detta var början till en katastrof ur indianernas synpunkt ett tusenårigt lång kultur har mött sitt slut. Enligt vissa uppgifter hade staden ca 100.000 innevånare enligt andra fanns det dubbelt, hur som helst fast spanjorena vara blott ca 400 hade de ett artilleri som gjorde dem oövervinnerliga.

Efter Moctezumas fall i strid, övertog Aztecernas sista kejsare endast 26 år gammal, Cuauhte'moc ansvaret för att försvara det som var kvar av det en gång så mäktiga riket. Hans tid blev kort, efter svek och lidande i fångenskap hängdes han av Herna'n Corte's. Bland Mexicos folk, målare och diktare framträder han en i dag som en martyr och symbol för tapperhet och nationalitet.

Nu var det fritt fram för erövraren han lät bygga den första katedralen av stenar från de gamla kultbyggnaderna, grunden till nuvarande Mexico citys centrum. Han drog längre in i landet, fann gruvor med silver vilket blev en lång tid framåt en enastående källa för Spanien att ösa ur, under långa perioder var det två tredje delar av världens silver behov som skeppades ut från Vera Cruz till Spanien. Gruvsamhällen blomstrade, till städer, sköna katedraler byggdes till glädje för eftervärlden, en sådan gruvstad var bla Guanajuato varifrån vår ridtur längs en liten del av den gamla "Ruta de la Plata" Silver vägen börjar och slutar.

Hela den gamla Silver vägen är 2.560 km lång handelsväg började från Mexico City slutade i Santa Fe i USA (Denna del hörde då till gamla Mexico). År 2010 ingick en del av den gamla väg delen med städer från 1700 talet i Unescos världarv.

Efter en mardrömslik resa med en hel del förseningar via Helsingfors/ Madrid/Mexico City landade jag till slut i Leon där min taxi chaufför väntade. Efter det var det bara att njuta. Jag anlände till hotellet i Guanajuato ca 9.30, efter en snabb dusch var jag klar att ge mig ut i staden, det var lördag på staden gator, parker och torg flödade livet brudpar vigdes, olika ceremonier hördes från kyrkor och torg, Mariachi band spelade sina vemodiga rytmiska sånger,(Mariachi musiken är hemma från granstaten Jalisco) all trötthet o stress rann av mig, och den nordiska förbehållsamheten smalt i den varma latinska stämmningen. Staden är byggt i en dal omgiven av höga bergspass, smala gator, pastellfärgade hus massor av statyer, fontäner och små butiker, och restauranger helhet charmigt

Dagen gick snabbt, klo 19.00 skulle jag möta resten av gruppen och vår värd Angel en mycket sympatisk person med härlig humor. Han är Mexican/Spansk född i Mexico och i hjärtat mera Mexican sade han.
Han är före detta chef för ett stort läderfabrik i Leon, men haft att göra med hästar sedan 12 år åldern och 2006 följde han sin inre röst hoppade av, och grundade sitt ridreseföretag. Han är också den som kom på den brilljanta iden att utveckla denna ridresa längs gamla Silvervägen.som han till början med både till häst, till fots och på cyckel först utforskade.Han har inte ångrat sig!
Vi var en liten grupp, ett ranchägandet par Steve och Catherine från Canada, Silvie från Frankrike och jag.

Följande morgon mötte vi hästarna och Angels team, Miguel, Angels högra hand ansvarig för hästarna och mycket, mycket annat han var ett mirakel. Ulises som red med oss, som "upp plockare"samt 2 killar som fraktade vårt bagage. Kathy och Steve tilldelades var sin Quarter häst vi andra 4 red på Azteka hästar en blandning av Quartern och den Iberiska hästen, jag fick ett förtjusande sto Macarena 3 1/2 år gammalt med mjuka steg, alla hästar var välskötta, och skolade uthålliga och lätta att rida..
Första turen gick upp mot bergen och den lilla staden Santa Rosa på vägen såg vi gamla guld och silvergruvor, Hm, om man haft en spade med sig så. kanske ... vem vet med god tur..  vägen blir brantare bergigare vi rider förbi små byar, nån häst eller åsna här och där några hundar och grisar eljest bara lugnt. Hästarna trampar oberörda på säkra fötter vidare. Vi kommer upp till 2850 m höjd, där skall vi övernatta i en rosafärgad bergsstuga. Bara vårt lilla gäng och hästarna med en mäktig natur runtom. Det blir en oförglömlig kväll, Angel talar utmärk engelska, men 3 av hans team bara spanska, Silvie och jag en del spanska. Nu märks det vilken härlig samspelt grupp vi är samtalen bara flyter på i blandat språk och skratten ekar över bergen i den mörka ljumma Mexikanska natten. En liten detalj, Miguel blandar även goda Margueritor!!!!

Vi startar tidigt från höglandet, luften är frisk och klar och hästarna är pigga att komma ner till jämnare sandiga marker nu får vi äntligen fatta galopper dagens mål är staden Dolores Hidalgo. Vi rider in i staden längs smala gator med ganska livlig trafik hästarna tar det med ro, har varit med om det förr. Vi kommer fram till huvudtorget med katedralen där prästen Miguel Hidalgo den 16 september 1810 höjde sitt skrik "Dolores" till den lidande folkhopen, i spetsen för bortemot 100.000 indianer och mestister startade han här frihetskriget mot det Spanska herraväldet. Före middagen har vi ett par timmar ledigt att bekanta oss med stadens historiska centrum. Middagen blir på en unik restaurang som ligger i en stor trädgård vid ett gammalt hus.Stämmningen är hög bland lokalbefolkningen och wow vilken läcker mat först små tortillor med bla cuacamo'le sedan hämtas en stor fräsande gryta med kött, grillade paprikor, lök stora ost bitar och på toppen grillade caktus blad!!! Till maten dricker vi Hibiscus saft.

Följande dag är inte min lyckodag när vi rider ut från staden stannar vi upp vid parken för att den sista bilden, nånting får Macarena att hajja till och hups jag tappar min kamera som faller med en smäll vid hästen som blir ännu mera skrämd, nu uppför hon en liten" macarena" dansuppvisning med kameran vid hovarna ve och fasa, de andra ger råd: lite till höger, nu till vänster...jag ser ju inte den, till slut stannar hon kamerans skal höll men det känsliga mekanismen var finito slit och släng, som tur har jag alltid en extra med, och minneskortet var det inget fel på. Vi forsätter längs kullerstens gatorna glatta på yta av tidens tand plötsligt hör jag ett otrevligt ljud hästens sko slipprar och jag känner att vi stjälper på sidan mitt på gatan, den enda jag han göra var att ta fötterna ur stigbyglarna och rädda högra benet för att ej bli under hästen.
Angel blev rätt så uppskärrad men "no problem" Macarena hjälps upp, inget brutet här heller så upp i sadeln och turen fortsätter.
Nu blir de plan mark och mera önskade galopper vi rider genom en dal med olika kactus arter förbi haciendor, äter tortillor till lunch i en liten by, i närheten rider vi förbi ruinerna av ett gammal indiankapell. Landskapen förändras till böljande alalfa fält. Vårt mål är en gamal hacienda som gått genom generationer. där skall vi övernatta.som enda gäster. Efter en glättig stund i "egen med bärlig bar" träder vi in i matsalen den mäktiga intreriören med stamfäders poträtt på väggarna gör oss lite mera högtidliga och mindre nojsiga en vanligt.

Nu har vädret vänt sig, börjar och kännas som om man var hemma, 2 dagar i sträck blåser en iskall vind och tidvis öser regnet ner, som tur det värsta regnet faller på nätterna. I Leon knappa 100 km ifrån är det snökaos" det har inte snöat i denna region på 18 år säger Angel där han huttrar i sin tjocka fleece och varma poncho, " kan det ha nåt att göra med gäster från Canada och Finland"? Vi övernattar på ett 4stjärnet Parador hotell med härlig trädgård och pool, som vi inte kan glädjas åt, vi äter middag vid den värmande brasan med varmakläder på, varma kläder även på natten här finns inte likadan central värme som vi har.

När vi startar från Atotonilco börjar regnet lätta, vi promenerar med hästarna till en ovärderlig skatt som finns med på Unescos världsarvslistor det Sixtinska kapellet från 1700 talet, kyrkan har mittskepp, 6 sidoskepp o flere sidokamrar, dekorerat med förutom målningar som tillhälften avbildar katolsk tro tillhälften bygger på indianska legender men också med otroliga träsniderier.

Framför oss har vi ännu en fantastisk kolonial stad längs Silvervägen San Miguel de Allende daterat 1542, men före det kommer vi igen till en Cactusdal med mjukt botten, vi galoppera "slalom" mellan Cactusarna både ryttarma och hästarna gillar det så mycket att Angel för göra en extra runda till. Solen skiner för fullt när vi kommer in till staden nu är det som man tänker sig Mexico, staden är känd som Unescos "Cultur Heritage of Humanity" fylld av mystig och gamla kultur traditioner, konst och folkfestivaler spelar här en stor roll. Här i staden mötte prästen Hidalgo en anna frihetskämpe Ignazio de Allende som anslöt sig till prästens oorganiserade skaror man han var officer som strategist ledde han trupperna vidare mot Spanjorerna. Staden är fantastisk med ett brusande liv, skulle gärna stannat där för en vecka. Precis som i de andra städerna, ingen turisthåla, det kommer mest Mexicanska turister från andra delar av landet mycket litet utländska, berättar Angel. 3 timmar före middagen flyger i väg det finns så mycket att se eller bara sitta på en parkbänk och insupa stämmningen. På kvällen när vi går över torget spelar Mariachi musikanterna för fullt, i restaurangen är glädjen hög nån stiger spontat upp och sjunger eller dansar andra klappar i händerna eller stämmer i..varför är det så stelt i Norden. Vi äter igen samma härliga gryta med bla grillad caktus till efterrätt blir det Mexicanska versionen av "Crema de Caramell" Vilken härlig afton ! 

Resan lider mot sitt slut följande dag rider vi ner till deltaområdet som är full av olika sjöfåglar, tack vare det senaste dagarnas myckna regn måste vi göra en stor omväg, hästarna klaffsar tapper på i lera upp över vristerna ibland hopp över vattenfulla diken Angel rider långt framför för att kolla var vi kan ta oss fram. Till slut når vi floden som har översvämmat rejält, på vissa ställen är det relativ torrt och vi kan ta våra sista galopper, hästarna är iviriga de vet att snart får de komma hem. Vi rider längs kullerstensgator igenom ett samhälle med överdådiga palats aktiga hus, privata sommarvillor för de rika, säger Angel!! Ja nog har de behövts pengar för dessa. Vi kommer upp till ett torg med en kyrka där tar vi ett vemodigt avsked av våra härliga uttåliga hästar som sedan fraktas hem med trailer.
Ett lyxigt hotell med jättebred säng väntar efter middagen, de är svårt att välja sida, eller kanske tvärsöver ??

Följande dag är vi tillbaka i Guanajuato också kallad för" frihetens vagga." Det var hit Frhetskämparna Hidalgo och Allende kom med sin härd, här fångatogs de och avrättades de, deras huvudena fästes vid en av stadens murar, till skräck för andra, och fick hänga kvar i 11 år ända tills frihetens gryning äntligen randades för folket. Staden är också hemvist för flere Mexicanska målare och skalder men det är en annan historia.
På kvällen är stadens befolkning igen i gång med sång och musik, under avskedmiddagen blir det skratt och glam men också vemodigt, vi var verkligen en ovanligt samspelt grupp ingen knorrade under vägen allt var alltid OK. Angel kallades oss sin " El grupo Estrella"
Stjärngruppen det kan jag intyga att vi var. Angel var också en utmäkt guide med bra team, härliga hästar och själva ritten var väldigt välplanerad så full av intressanta mål att fördjupa sig i, för att inte tala om den goda maten under vägen. UNDERBARA MEXICO!!!

Tack till

Hippo Tours som förmedlade denna resa.

Monica Burman

Hämta utskrivbar PDF

Resedatum 2020

Datum Pris
13. okt. -
21. okt.
9 dagar
20 910 SEK
Boka
3. dec. -
11. dec.
9 dagar
20 910 SEK
Boka
14. dec. -
22. dec.
9 dagar
20 910 SEK
Boka

2021 datum och priser är på väg, vi uppdaterar kontinuerligt och vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss på e-post: info@ hippotours.se eller telefon 046 2880466

Vad andra säger:

Jag hade en verkligen super bekväm sadel och en vacker ung  svart/brunt 3 1/2 årigt Azteka sto med dröm mjuka steg, gillade henne mycket, hade inga ryggproblem under ritten.Bra hotell under vägen endel rentav på lyxiga sidan, för att inte tala om den fantastiska gamla haciendan vi övernattade på en natt, men bäst gillade jag ändå natten som vi var uppe i  bergen i ett litet resort bårtom all  redighet, bara vårt lilla gäng och hästarna med härlig natur runtomkring.
REKOMMENDERAR till den som vill uppleva annat en bara ridning  en mycket välplanerad rid- och kulturhistorisk resa.! 

Monica
Se fler recensioner här

Heste

Om ridresor

Ridresan ska vara ett nöje och en positiv upplevelse
Var realistisk när du bedömer din ridnivå, erfarenhet och fysiska form
Välj en resa som passar din nivå – på så sätt får du mest ut av resan

Läs mer »

Ridvana

1: Nybörjare.
2: Oerfarna och lätt vana ryttare.
3: Vana ryttare.
4: Bra ryttare.
5: Erfarna ryttare

Läs mer »

Planera din resa

För oss är det viktigt att din ridresa blir en succé och en härlig upplevelse.
Därför lägger vi ned stor omsorg vid bokningen av resan så att vi är helt säkra på att ridcentret motsvarar dina krav och önskemål.

Läs mer »