Hippo Tours CSS Sprite

Ridresor
Trans Sicilien trail
Program

Program för Trans Sicilien trail

Lördag: Ankomst

Ankomst till Catania flygplats varifrån det är transfer till Masseria Rocca di Gonato, ett trestjärnigt litet hotell. Transfern tar knappt 2 timmar. Beroende på ankomsttid finns det kanske möjlighet för en liten rundvisning i Catanias historiska center. Under kvällen serveras en god middag där du får möta guiden och de övriga gästerna Du får höra lite om de kommande dagarnas turer och hinner bekanta dig lite med de andra ryttarna.

Söndag: Castelbuono - Gangi

Vi rider ut från Masseria Rocca di Gonato och följer en stig upp i bergen. Idag ska vi tillbringa omkring 6 timmar i sadeln. Vi tar oss över 2 km asfalt för att komma fram till Portella Mandarini, härifrån fotsätter vi på en verkligt gammal stig. Det mesta av denna sträcka är anlagd av romarna då de byggde byn Petralia Soprana. Till vissa delar är stigen belagd med kullersten, ett minne av att hela vägen ursprungligen bestod av kullersten. Idag är de flesta stenarna borttagna och använda till annat.
Hästarna får paus i ett skogsområde dit mini bussen anländer med vår goda lunch En skön siesta senare rider vi vidare längs en lång och gammal herdestig som löper längs de sista kullarna i Maldonien fram till ett vattenhål för hästarna. På vägen till vattenhålet passerar vi igen en liten sträcka med asfalt men rider mest på kullarna med fält på båda sidorna.
Sent på eftermiddagen når vi Villa Rainó, som är ett litet hotell nära byn Gangi. Villa Rainó bjuder oss middag och en skön natts sömn. Det finns en swimmingpool som är öppen under sommaren.
Hästarna vilar och betar i en hage precis framför hotellet.

Måndag: Gangi - Cerami

Också idag ska vi njuta av ridning i ca 6 timmar. En uttorkad flodbädd leder oss och våra hästar upp till en vindmöllepark som ligger längs kanten av ett berg. Vi följer en lång stig i trav och galopp innan vi kommer på en sträcka som går tvärs genom naturparken Sambuchetti – Campanito. Ridning i en sann oas av skog med massor av skugga längs nästan hela sträckan. Vi håller vår picninc innan vi kommer ut ur naturparken igen.
Efter siestan rider vi ner genom ett typiskt sicilianskt landskap till La Perla di Pancallo, som både är ett litet hotell och ett ridcenter. På vägen dit ner följer vi en av de sista sträckorna av "Regie trazzere”, som blev byggt av spanjorerna på 1700-talet. På den tiden var vägarna breda för att flytta boskap mellan betena, nu är de reducerade i bredd eller helt enkelt borttagna då bönderna vill ha större arealer att bruka.
Vi serveras en god middag på La Perla di Pancallo och hästarna betar i ridcentrets hage. Det finns en bra swimmingpool som är öppen under sommaren.

Tisdag: Cerami - Sanfrantello

Dagens tur går först upp i Nebrodi bergen. Också idag blir tiden till häst ca 6 timmar. Vi ska avnjuta en lunch, som minibussen kommer med, på ett mycket vackert ställe. Under eftermiddagen korsar vi en dal och en flod, på andra sidan floden stiger det uppåt igen på ett berg. Hela dagen rider vi gammal vacker bokskog.
Några delar av vägen uppe på berget är i öppen terräng utan stigar men med glimrande vyer. Längs bergskammen går ridturen vidare, genom omväxlande tät skog och öppna arealer, på vägen finner vi vattenhål till hästarna. Därefter styr vi hästarna vidare mot passet Femmina Morta (”den döda kvinnan”), som är slutpunkt för idag. Vi riggar ett elstängsel till hästarna vid en källa och en av guiderna övernattar med hästarna. Trötta ryttare får lift med minibussen de 6 minuterna ner till hotellet.

Onsdag: Sanfrantello - Tre Arie Refuge

På vår tur idag får vi se flera sjöar, Maulazzo, Biviere, Cartolari och Tre Arie sjöarna, en upplevelse få turister förunnat. Hästarna får gå längs kanten av bergskammen med utsikter mot de Aeoliske öarna och Etna vulkanen. På vägen kan det hända att vi får möta Sanfratellano hästar och de små svarta Nebrodi grisar, som lever fritt på bergsbetena.
I dag består lunchen av medhavda sandwich, då minibussen eller andra fordon inte får köra i området.
Eftermiddagen bjuder på långa sträckor trav och galopp innan vi kommer till skogsstyrelsens stuga, ”Tre Arie Refuge” efter ca 6 timmar i sadeln. Huset har tre badrum, kök, varm dusch, matrum och två sovkammare. I alla rum finns det en stor eldstad. De två rummen delas med ett för kvinnor och ett för män. Du sover på tältsäng med luftmadrass och sovsäck. Duscha bör man göra, en åt gången, före middagen då det inte är möjligt att duscha på morgonen. Det finns lakan till sovsäckarna och stora handdukar till alla.
En läcker tre rätters måltid tillagas i köket och över öppen eld. Det är ett härligt ställe mitt ute i naturen långt från allfarvägarna. Tidigt i säng rekommenderas då vi nästa morgon väcks tidigare än normalt, redan kl. 7.00. Det är skogsarbetarna som kommer för att arbeta.

Torsdag: Tre Arie Refuge - La Nave Refuge

Efter en ordinär frukost i matsalen och när allt är packat i minibussen rider vi längs en vacker rutt ner i dalen mellan Etna och Nebrodi. Dalen breder sedan ut sig och blir till Gurrida sjö reservatet. Från krönet av kullen är denna dal vid Etna imponerande. Gurrida sjön är egentligen en sumpmark som bildas av vattnet från floden Flascio som på våren flyter ner och bromsas upp av gamla lavamarker från Etna. Skogsstyrelsens folk öppnar bommarna in till parken för oss – det är bara tillåtet för personer med särskilt tillstånd att komma in i reservatet. Inne i parken kommer vi att se ett imponerande område som är resultatet från ett av de tidigaste ut brotten från den norra delen av Etna. Massiva lavavallar och lava fält fulla av vulkaniska bubblor, guiden Franco kommer att berätta om detta märkliga fenomen.
Vi njuter av vår picnic vid utgången från parken sedan rider vi vidare upp på en gammal stig av lava. Turen passerar "Circum Etna" järnvägen och tar oss uppåt berget i ca , 2½ timme för att nå fram Fucina del Vulcano Hotel efter ca 6 timmar till häst. Eftermiddagens ritt har gått genom den blandskog som täcker den nordliga delen av vulkanen.
Vi äter en god middag och övernattar på hotellet.

Fredag: Maletto upp i 2800 meters höjd på Etna ocg vidare till Piano Provenzana

Förmiddagens ridning är på en bred stig som för upp till den stora väg som går runt Etna på ca, 1650 meters höjd. Ursprungligen tillkom vägen för skogsarbetarna men har blivit utvidgad för tillåta brandmän att komma fram med deras utrustning för att bekämpa skogsbränder. Många faser av lava fält i omvandling till olika typer av natur presenterar sig längs vår väg. Under våra ca 6 timmar i sadeln idag får se några av de speciella växter som med sina rötter kan bryta igenom lavan och därmed hjälpa till att vittra den. Det är många gamla lavafält och små kratrar. Efter Mont Spagnolo kratern som nu är fullständigt täckt med skog rider vi förbi lavafältet som tillkom vid utbrottet 1981 och de tre kratrar som under tre månaders utbrott nästan träffade staden Randazzo, som är synlig från dalen. I sista ögonblicket bestämde lava sig för att vrida till höger om staden innan lavan stannade nära Alcantara floden.
Lunchen är också idag medhavda sandwich som vi äter i Santa Maria området då bilar inte är tillåtna här.
Trav och galopp över stock och sten genom pinjeskog, ekar och björkdungar innan vi når en knutpunkt. Om väder och sikt är med oss följer vi stigen än lite högre up till Mont Timpa Rossa kratern och intilliggande krater som senast spydde lava 2002. Vi passerar de kratrar och lavafält som bildades 2002 via en smal stig tills vi kommer upp till et högre liggande kratrar på 2500 meters höjd. Vi rider runt kanten av kratern - en fantastisk upplevelse! Om väder och förhållandena tillåter, kommer vi att fortsätta uppåt till toppen av Etna i 2800 meters höjd med sopektakulære vyer runt. Mättad med fantastiska intryck rider vi tillbaka till Piano Provenanza skidområde (1900 m), där trailen slutar. Vi transporteras i minibuss neråt tills vi når 1450 meters höjd och vårt hotell ”Ragabo”. På vägen hit har vi fantastiska vyer över dalen där Alcantara floden stilla flyter fram och som är berömd för sina raviner. Tyvärr kan man inte komma ner till häst då det numera är för mycket motortrafik.

Lördag: Avresa

Efter frukost är det transfer tillbaka till flygplatsen i Catania. Tidpunkten bestäms efter de gäster som först flyger från Catania.

Obs! Programmet kan ändras till följd av lokala förhållanden, exempelvis vädret.

Hämta utskrivbar PDF

Resedatum 2021

Datum Pris
6. nov. -
13. nov.
8 dagar
21 400 SEK
Boka
20. nov. -
27. nov.
8 dagar
21 400 SEK
Boka

2022 datum och priser är på väg, vi uppdaterar kontinuerligt och vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss på e-post: info@ hippotours.se eller telefon 046 2880466

Vad andra säger:

Meget fin information vedr. turen og god service i forbindelse med booking m.m. Rideguiderne var yderst kompetente, bl.a. i forhold til instruktion og håndtering af situationen, da vores ridedage desværre blev ændret undervejs på grund af vejret, men det er jo hvad der kan ske.
Anette

Se fler recensioner här

Heste

Om ridresor

Ridresan ska vara ett nöje och en positiv upplevelse
Var realistisk när du bedömer din ridnivå, erfarenhet och fysiska form
Välj en resa som passar din nivå – på så sätt får du mest ut av resan

Läs mer »

Ridvana

1: Nybörjare.
2: Oerfarna och lätt vana ryttare.
3: Vana ryttare.
4: Bra ryttare.
5: Erfarna ryttare

Läs mer »

Planera din resa

För oss är det viktigt att din ridresa blir en succé och en härlig upplevelse.
Därför lägger vi ned stor omsorg vid bokningen av resan så att vi är helt säkra på att ridcentret motsvarar dina krav och önskemål.

Läs mer »